Bez fungujících rodin nemůže být žádná společnost zdravá a silná. A co naše společnost dělá pro naše rodiny? Jak lze pomoci v konkrétních krocích rodinám v České republice? Jaké jsou zkušenosti z podpory rodin v Olomouci, jaké v Hradci Králové a třeba v Jihomoravském kraji? Jak pomáhají rodinná a mateřská centra v Olomouci?

V rámci Dnů pro rodiny se v Olomouci 22. října konal 2. ročník konference k rodinné politice města Olomouce. Rovný tucet příspěvků sledovaly desítky zájemců, další lidé se pak zapojili do odpoledních tematických workshopů. „Dnes a denně si ve zcela konkrétních situacích uvědomuji, jak je role rodiny nezastupitelná a mimořádně důležitá. Současně přitom nelze přehlédnout trend postupného oslabování rodin. Je vidět, že manželství ztrácí pro mnoho lidí na atraktivitě, a tak často hledají jiné modely života, než ten rodinný. Doufám, že naše úsilí, soustředěné do rodinné politiky města Olomouce, může v tomto směru přinášet alespoň nějaké pozitivní výsledky,“ uvedl na začátku konference náměstek olomouckého primátora Ladislav Šnevajs. „Ostatně i tato konference sama o sobě by mohla přinést posun k lepšímu. V Olomouci vítáme zástupce ministerstva práce a sociálních věcí, Národního centra pro rodinu a úspěšného města a kraje, kteří mohou svými zkušenostmi inspirovat lidi tady v Olomouci,“ doplnil náměstek Šnevajs.

V dopoledním bloku představil práci odboru sociálních věcí olomouckého magistrátu jeho vedoucí Michal Majer. Hovořil i o využití prostředků, které město získalo za první místo v soutěži Obec přátelská rodině, a o dalších probíhajících a chystaných projektech rodinné politiky v Olomouci. Posluchače z Olomouce nejvíce zaujal projekt, díky kterému se základní škola na Svatoplukově ulici stane tzv. komunitní školou – místem setkávání a aktivit obyvatel místní části, rodičů i seniorů. O programech, které jsou nebo brzy budou realizovány, hovořila Jiřina Kunášková, vedoucí oddělení koncepce rodinné politiky Ministerstva práce a sociálních věcí ČR. Její přehled připravovaných výzev ministerstva byl zajímavý jak pro představitele samospráv, tak pro zástupce neziskových organizací. Z širokého spektra opatření lze např. zmínit podporu dětských skupin, mikrojeslí, rozvoj předškolní péče, otcovské poporodní péče. Ředitelka a dlouholetá představitelka renomovaného Národního centra pro rodinu Marie Oujezdská potvrdila, že cílem rodinné politiky je, aby se v dané obci rodina cítila dobře. Jen pak se může stát důležitým stimulátorem obce. Velký význam má vzájemná komunikace v obci mezi vedením obce a obyvateli. V této souvislosti zmínila v zahraničí osvědčený Audit family friendly komunity. Dále představila způsoby zapojování maminek do práce, praktické příklady spojování rodinného a pracovního života, a to včetně modelového srovnávání se zahraniční praxí. V ostatních zemích bývá rodičovská dovolená výrazně kratší, zato však existuje podstatně větší podíl zaměstnání například na zkrácený úvazek, vhodných i pro matky s malými dětmi.

Velmi pestrou škálu rodinných opatření, s nimiž Hradec Králové vyhrál soutěž Obec přátelská rodině dokonce už dvakrát, přestavil Marek Šimůnek. Jeho prezentace obsahovala velké množství inspirace a možností, včetně například zapojování seniorů do aktivit mládeže, jako jsou opakované účasti nejstarších obyvatel Hradce na rockovém festivalu Rock for People. Marek Šimůnek je vedoucím odboru sociálních věcí hradeckého magistrátu a pod řadou z těchto projektů ve městě je sám podepsaný, takže jeho prezentace měla opravdu přesvědčivý ráz. Bořivoj Sekanina z odboru sociálních věcí Krajského úřadu Jihomoravského kraje předvedl, proč je Jihomoravský kraj mezi tuzemskými kraji jedním z nejuznávanějších v oblasti podpory rodin a rodinné politiky.

V odpoledním bloku se představila olomoucká mateřská a rodinná centra, konkrétně Olivy, Provázek, Heřmánek a Centrum pro rodiny s dvojčaty a vícerčaty. Velkou diskuzi vyvolal například příspěvek Terezy Dlouhé, zástupkyně rodinného centra Olivy o pomoci dětem při rozvodu rodičů. Její kolegyně Hana Kroupová hovořila o celém spektru akcí, které pro mámy, ale také pro tatínky, centrum Olivy pořádá. Rodinné centrum Heřmánek s jeho mnohaletou úspěšnou tradicí a velkou kvalitativní expanzí představila jeho ředitelka Petra Tenglerová, v našich poměrech ojedinělé centrum pro rodiny s dvojčaty a vícerčaty prezentovala Zuzana Staroštíková. Nejdelší tradici práce zaměřenou na podporu rodin a rodinného života má centrum Provázek, jehož ředitelka Magda Mečkovská hovořila jak o činnosti centra, tak o nových nabídkách pro ty, kdo ještě žádné podobné centrum nevyzkoušeli. „Když do rodinného centra některá maminka přijde poprvé, tak tím opouští svůj domácí stereotyp a hned si vyzkouší něco nového,“ řekla Magda Mečkovská.

Aktivitu maminek, kterým v průběhu mateřské dovolené vždy hrozí ztráta kontaktu s původní profesí i profesní sebevědomí, podpořili ve svých vstupech všechny zástupkyně rodinných center. Speciální nabídku pak pro ně připravilo Family Office Olomouc, jeho manažerka Zuzana Staroštíková vysvětlila, jak se podařilo v jedné budově vytvořit malé kanceláře pro rodiče, jejichž potomci jsou zatím jen o pár metrů dál pod dohledem zkušených pečovatelek. Takový systém pak umožní matkám daleko lépe a soustředěněji věnovat několik hodin práci, než v situaci, kdy zkouší pracovat obrazně či doslova s dítětem na klíně.

Konference trvala až do večerních hodin. V průběhu samotných příspěvků i během přestávek vznikaly diskuzní skupiny, ve kterých se čile vyměňovaly zkušenosti i názory na řešení různých situací. Po celou dobu trvání akce bylo zajištěno také hlídání dětí. Smysl konference o rodinné politice tak byl ve čtvrtek v Olomouci beze zbytku naplněn.

Přílohy:
23. října 2015 (pá)