Nové odborné učebny zlepší zázemí tří základních škol v Olomouci. Moderní třídy pro výuku informatiky, přírodovědných, multimediálních i jazykových předmětů, ale třeba i dílen mají letos vzniknout v ZŠ Heyrovského, ZŠ Gorkého v Pavlovičkách a v ZŠ Holice.

Rada města schválila zahájení a zadávací podmínky pro veřejné zakázky na odborné učebny a jejich vybavení. „K tomu, abychom zajistili kvalitní výuku a vzdělávání ve školách zřizovaných městem, musíme investovat do jejich vybavení i odborného zázemí. Na tyto účely se snažíme také v maximální míře využívat dotační prostředky, které do rozvoje školství plynou,“ uvedl investiční náměstek primátora Martin Major. „Dotační podpora se zaměřuje jak na rekonstrukce a stavební úpravy, tak i na pořízení vybavení škol a učeben,“ upřesnil primátor Mirek Žbánek.

ZŠ HEYROVSKÉHO

Po stavebních úpravách budou mít školáci v ZŠ Heyrovského k dispozici dvě moderní učebny pro výuku informatiky a dílen, včetně nového nábytku, učebních pomůcek a vybavení IT. V rámci investice vznikne ve škole i výtah, a to formou přístavby k budově školy. Odhad celkových způsobilých výdajů je 6,2 milionů korun. Odhad výše dotace cca 5,6 milionu korun.

ZŠ GORKÉHO

Další velká investice významně promění prostory ZŠ Gorkého v Pavlovičkách, kde po stavebních úpravách vznikne šest nových tříd. Vznik odborných učeben polytechnického vzdělávání bude řešen přestavbou stávajících tříd na odborné učebny - počítačovou, přírodovědnou, jazykovou, fyziky a chemie, interaktivní a cvičnou kuchyňku. Součástí rekonstrukce je nová elektroinstalace, vzduchotechnika, omítky a podlahy. V rámci investice vznikne i nový bezbariérový přístup, který nově zajistí výtah ve dvorním traktu budovy školy. Odhad celkových způsobilých výdajů je 13 milionů korun. Odhad výše dotace je 11,7 milionu korun.

ZŠ HOLICE

V Holické škole se stavební úpravy dotknou dvou stávajících odborných učeben. Z obecné učebny se stane učebna fyziky a chemie, učebna informatiky zůstane zaměřena na výpočetní techniku. Odhad celkových způsobilých výdajů je 6,6 milionu korun. Odhad výše dotace je 5,9 milionu korun.

10. dubna 2019 (st)