Více než dva miliony korun letos míří na stavbu zcela nových nebo obnovu stávajících olomouckých dětských hřišť a sportovišť. Malé i odrostlejší děti si užijí nové venkovní plochy s atraktivními herními prvky, teenageři se mohou těšit na moderní sportoviště.

„Do venkovních hřišť a sportovišť město investuje každoročně 2 miliony korun a letošní rok nebude výjimkou. Jasnou výhodou venkovních herních nebo sportovních areálů je jejich dobrá dostupnost a neomezený provoz. Je to zdravá alternativa pro trávení volného času ve městě,“ je přesvědčen primátor Mirek Žbánek.

Nové sportoviště s venkovním workout a fitness letos vznikne v lokalitě Parku Malého Noe v Neředíně. Město do něj investuje více než půl milionu korun. Stejná částka zamíří na stavbu nového dětského hřiště v městské části Černovír U tenisových kurtů. Opravovat se bude na Nové Ulici, a to hned na dvou místech. V ulici Kmochova se chystá kompletní rekonstrukce hřiště ve vnitrobloku, stejně tak se dočká rekonstrukce i hřiště ve vnitrobloku ulice V Hlinkách.

Lokality v roce 2019:

Park Malého Noe – Neředín

Nové sportoviště pro mládež nad 15 let, předpokládané náklady cca 520 tisíc korun. Hřiště bude mít tři venkovní fitness prvky a workout hřiště.

U tenisových kurtů – Černovír

Nové hřiště pro děti 3-12 let, předpokládané náklady cca 550 tisíc korun. Hřiště bude osazeno dřevěnými herními prvky s výtvarným ztvárněním cvrčka a pavouka. Doplní je řetězová houpačka, moderní dopadová plocha a informační tabule.

ulice Kmochova – Nová Ulice

Hřiště pro děti 3-12 let, předpokládané náklady cca 450 tisíc korun. Náklady zahrnují bourací práce stávajících konstrukcí a instalaci nových hracích prvků. Obnovené hřiště bude mít lanový kolotoč, nerezové skluzavky ve tvaru chobotnice, lanové průlezky, houpačku i pružinové houpadlo.

ulice V Hlinkách – Nová Ulic

Rekonstruované sportoviště pro děti a mládež, předpokládané náklady cca 340 tisíc korun. Sportoviště bude mít změněnou dispozici, novou sportovní plochu a koš pro basketbal. Doplní jej prolézací sestava se sítěmi a balančními prvky.

„Při plánování investic do dětských hřišť a sportovišť zohledňujeme požadavky příslušných komisí městských částí, správců hřišť a podněty veřejnosti. Pro letošní rok počítáme také s projekční přípravou dalších čtyř lokalit podle jejich požadavků. Jedná se o dva areály dětských hřišť a dvě sportoviště,“ vysvětlil náměstek primátora Pavel Hekela.

Lokality pro přípravu:

Polívkova - Nová ulice - kompletní rekonstrukce hřiště ve vnitrobloku pro děti 3-6 let.

Mišákova – Povel - kompletní rekonstrukce hřiště ve vnitrobloku pro děti 3-6 let a 6-12 let.

Park Malého Prince – Neředín - koncepce rekreační lokality; venkovní fitness nebo street-workout; sportoviště na základě požadavku KMČ a správce hřiště.

Svatoplukova - park Řepčín - rekonstrukce stávajícího posilovacího hřiště.

V posledních deseti letech město obnovilo celkem 51 dětských hřišť a sportovišť. V současné době eviduje 64 herních, 23 smíšených a 14 sportovních veřejnosti přístupných hřišť. V rámci celoroční průběžné údržby jsou jednotlivé herní prvky drobně opravovány a jedenkrát ročně prochází hřiště velkou technickou kontrolou. Veškeré informace i lokality dětských hřišť a sportovišť ve správě města jsou dostupné na webových stránkách http://prorodinu.olomouc.eu/mista-pratelska-rodine/detska-hriste

12. února 2019 (út)