Rada města Olomouce včera schválila několik dotačních balíků v celkové hodnotě přesahující 35 milionů korun. Peníze jsou určeny na rozvoj cestovního ruchu, pro sport, ale i pro sociální oblast.

Grantové řízení bylo vyhlášeno v souladu s Pravidly pro poskytování finanční podpory z rozpočtu statutárního města Olomouce. „V oblasti cestovního ruchu se dotace týkají rozvoje nabídky a kvality služeb, turistických atraktivit či zvýšení návštěvnosti. Zahrnují ale také třeba vznik nových expozic. Jednou z nich je pět set let olomouckého orloje,“ uvedla náměstkyně primátora Markéta Záleská. Hodnotitelé posuzovali tři desítky žádostí.

Na sport bylo rozděleno 32 milionů korun ve čtyřech podprogramech, jak je schválilo městské zastupitelstvo. „Oddělení sportu a Komise sportu a tělesné kultury při svém rozhodování hodnotili předložené žádosti, přičemž největší důraz byl kladen na celkové počty členů organizací, z toho na počty dětí a mládeže, úrovně soutěží, výrazné úspěchy nadregionálního významu a s tím spojenou reprezentaci města. Nemalá pozornost byla věnována také finanční náročnosti samotné sportovní činnosti a celospolečenskému přínosu předložených projektů,“ vysvětlila náměstkyně Záleská. Předloženo bylo celkem 314 žádostí, které chtěly peníze na podporu sportovních akcí, celoroční činnost sportovních klubů, pro vrcholový sport mládeže nebo na investice.

Sociálních služeb a sociální oblasti se týkají dva dotační programy. „Včera se schvalovaly dotace zaměřené na odstraňování bariér v Olomouci a v programu bylo vyčleněno 2,25 milionu korun,“ objasnila náměstkyně primátora Eva Kolářová. Přidělení dotace posuzovali pracovníci odboru sociálních věcí, členové pracovní skupiny Bezbariérová Olomouc a manažerský tým komunitního plánování sociálních služeb na základě bodového hodnocení. Návrh poté projednala sociální komise a nakonec schválila městská rada. Dotaci získá zhruba třicet žadatelů, mezi nimi olomoucké Tyflocentrum, mobilní hospic, Maltézská pomoc, Rodinné centrum Heřmánek nebo spolek Amelie pomáhající onkologicky nemocným lidem.

„V druhém programu nazvaném Sociální služby v Olomouci v roce 2019 je vyčleněno přes třináct milionů korun. Žádosti se v něm ale přijímají až od března,“ připomněla náměstkyně Kolářová.

12. února 2019 (út)