Probační a mediační služba (PMS) pomáhá v soudním okrese Olomouc zanalyzovat a vyhodnotit dostupnost psychiatrické a psychologické péče pro rodiny s dětmi, které se nacházejí v obtížných životních situacích. S výsledky dotazníkového šetření, které proběhlo ve spolupráci s lokální síťařkou Ministerstva práce a sociálních věcí Eliškou Moravcovou, seznámí koordinátorka Týmu pro mládež, Barbora Skoupilová z PMS, specialisty na mezioborovém setkání 13. listopadu.

„Aktuálně působí v soudním okrese Olomouc sedm subjektů, které poskytují pedopsychiatrickou péči, čekací lhůta je zde průměrně od jednoho do dvou měsíců. V případě objednání u klinického psychologa se jedná o dva až tři měsíce,“ popsala situaci v okrese Skoupilová. „Nyní vytváříme databázi služeb včetně těch pro pomoc obětem trestných činů. Zmapovat veškerou psychologickou péči není snadné, neboť neexistuje jednotlivý registr, který by konkrétně všechny subjekty evidoval,“ zhodnotila.

Psychologická a psychiatrická péče podle ní není pouze záležitost jednoho oboru, pro efektivní a rychlou pomoc je dobré znát také další možnosti navazujících oborů a služeb, které pro rodinu s dětmi v regionu Olomouc, Šternberk, Uničov a Litovel existují. Zastoupení, ať již v oblasti sociálních služeb či duševního zdraví, je podle Skoupilové v některých regionech buď jen částečné, nebo vůbec žádné, a dojíždění za těmito službami do Olomouce je pro rodiny s dětmi ze vzdálenějších regionů často nereálné.

S výsledky mapování dostupnosti služeb v oblasti duševního zdraví pro děti, mládež a rodinu budou na setkání v Olomouci, které proběhne 13. listopadu od 14 hodin na ředitelství Vědecké knihovny v Olomouci, seznámeni nejen psychologové a pedopsychiatři, ale i zástupci školních poradenských pracovišť, Okresního soudu v Olomouci, orgánu sociálně právní ochrany dětí, Mediačního centra v Olomouci, PČR a další odborníci, kteří se věnují rodinám s dětmi v obtížných životních situacích.

Mezioborové setkání by mělo přispět k vyjasnění kompetencí a především k hledání řešení efektivního nastavení spolupráce do budoucna. Jednání bude odrazovým můstkem nejen pro další setkávání v roce 2019, ale především pro hledání možností, jak služby posílit a propojit.

„Počátkem listopadu byla také distribuována Databáze realizátorů a poskytovatelů programů primární prevence rizikových jevů u dětí a mládeže. Zejména školám a dalším subjektům, které využívají či samy realizují programy primární prevence, nabídne rychlý přehled těchto služeb,“ uvedla Skoupilová.

Tým pro mládež v soudním okrese Olomouci je součástí Projektu „Na správnou cestu! II“, který je zaměřen na rozvoj a rozšíření činnosti Týmů pro mládež a dvou programů pro mladistvé pachatele trestných činů v rámci systému soudnictví nad mládeží a posílení odborné spolupráce mezi institucemi. Realizátorem projektu je Probační a mediační služba ČR.

Více informací podá:
Mgr. Barbora Skoupilová, koordinátorka Týmu pro mládež Olomouc
[email protected] , 773 783 753
https://www.pmscr.cz/na-spravnou-cestu-ii/

12. listopadu 2018 (po)