Dílo předního představitele výtvarného života v Olomouci, akademického sochaře Vladimíra Navrátila, se vrací na své původní místo. Restaurované bronzové sousoší s názvem „Aby všechny děti světa“ po desítkách let znovu zdobí prostranství před Základní školou Zeyerova.

Sousoší z bronzu, které představuje tři děti z různých kontinentů držící se za ruce, vzniklo v roce 1960. „Před budovu školy, která svůj první školní rok zahájila v září 1960, bylo sousoší instalováno o čtyři roky později.. Nyní se vrací zpět, aby se znovu stalo součástí vstupního areálu školy, který tehdy vznikl jako součást veřejné výstavby v přednádražím prostoru,“ popisuje náměstek pro školství primátora Pavel Urbášek.

Myšlenka vrátit sousoší zpět před budovu základní školy vznikla loni. „Při pročítání knihy, která mapuje výtvarné prvky na území města, s názvem Bilance. Umění ve veřejném prostoru Olomouce v letech 1945-1989, jsem si uvědomil, jak umění z veřejných prostranství po roce 1989 nenápadně a mohutně mizí. Je to obrovská škoda. Můj vztah k Olomouci byl v dětství a dospívání utvářen spoustou zážitků spojených právě s uměním na ulici,“ objasňuje náměstek primátora Ladislav Šnevajs, iniciátor myšlenky na navrácení sousoší.

V minulosti bylo totiž sousoší z prostranství před školou odstraněno a na dlouhá léta našlo své místo ve sklepě základní školy. K jeho poškození přispěl nátěr, nečistoty a následně i velká voda, která při ničivé povodni v roce 1997 vnikla do budovy školy a zaplavila suterén.

„Vedeni snahou o záchranu sousoší jsme proto zadali vypracování znaleckého posudku díla a záměr na jeho navrácení před budovu školy jsme konzultovali s odbornou komisí pro architekturu a územní plánování,“ doplnil náměstek Filip Žáček. Sousoší bylo následně odborně restaurováno v umělecko kovářské dílně Jiřího Běhala.

„Jsem rád, že se dílo, které bylo koncipováno s ohledem na okolní architekturu, kterou výrazně dotvářelo, vrací na své původní místo. Pochází navíc z let, kdy se české výtvarné umění vymaňovalo ze svírajícího krunýře socialistického realismu. Prostý námět s nádechem poezie každodennosti, tak kontrastuje s předchozí oficialitou,“ oceňuje historik umění Pavel Zatloukal.

Akademický sochař Vladimír Navrátil (1907-1975) patřil k předním představitelům výtvarného života v Olomouci a na Olomoucku. V poválečném období dlouhou dobu působil jako pedagog na Katedře výtvarné výchovy Filozofické fakulty Univerzity Palackého. Navrátilovu tvorbu v Olomouci reprezentuje také pomník Boženy Němcové v Čechových sadech.

10. září 2018 (po)