Třetí ročník Olomouckého tvarůžkového festivalu provoní 21. a 22. dubna Horní a Dolní náměstí. V kulturním programu vystoupí legendární skupiny The Tap Tap a Buty. Festival bude zároveň první akcí nové turistické sezony.

Návštěvníkům města bude letos v orientaci pomáhat i zbrusu nový průvodce s názvem Olomouc do kapsy. „Do Olomouce přijíždějí každoročně statisíce turistů a tato publikace jim umožní poznat město podle svého vkusu, zájmu a času. Není to klasický průvodce po památkách, ale poskytuje i tipy na kulturní či sportovní vyžití a relax, doporučuje gastronomické speciality, možnosti nákupu nebo místa pro výlet do okolí,“ uvedl primátor Antonín Staněk, který publikaci během festivalu v sobotu zároveň pokřtí. Průvodce vyšel v češtině, od června bude k dispozici i v anglické a německé mutaci.

„Připravili jsme také speciální mapy Olomouc pro děti, které budou k dostání zdarma v Informačním centru a spuštění nové mobilní hry Geofun s titulem Zachraň olomouckou pevnost,“ doplnil náměstek primátora Pavel Urbášek.

Novou sezonu zahájí i devadesátisekundový kreslený klip, který bude sloužit nejen k představení Olomouce na cestovních veletrzích, ale i k prezentaci města na sociálních sítích. Radnice zvažuje jeho nasazení také v kinech. „Prvotní reakce na kreslený klip byly nad naše očekávání. Ti, kteří jej měli možnost již zhlédnout, oceňovali vtip, historickou nadsázku a poetiku kreslené Olomouce,“ říká vedoucí odboru vnějších vztahů a informací Bohumil Šíp.

V Olomouci bude i letos fungovat průvodcovská služba v kostelech a nově vznikne sezónní pobočka Informačního centra také v Arcibiskupském paláci. Její provoz je ohraničen daty 28. dubna – 30. září. Pracovníci infocentra budou současně průvodci arcibiskupskou rezidencí včetně pondělků a svátků.

Samotný Tvarůžkový festival Olomouc s bohatým dvoudenním programem 21. a 22. dubna je ideálním startem do sezony. „Rozšířené dvoudenní pojetí se osvědčilo, stejně jako rozložení na obě náměstí,“ uvedla Karin Vykydalová, vedoucí oddělení cestovního ruchu olomouckého magistrátu. Do třetího ročníku festivalu se zapojí více než 30 zástupců restaurací a bister z Olomouce a okolí pod záštitou projektu Ochutnejte Hanou a Garden Food Festivalu. Na řemeslném jarmarku se budou prezentovat prodejci spolku Moravská cesta, kteří nabízí výrobky pod značkou Haná – regionální produkt. Na Horním náměstí se lidé mohou těšit Cooking show s názvem Tvarůžky v kuchyni v průběhu staletí, jejímž hostem bude i primátor Staněk.

I když bude k dispozici 5,5 tuny syrečků, Olomoučané a návštěvníci města se nemusejí těšit jen na kulinářské zážitky. Po oba dva dny je připraven i řemeslný jarmark, který doplní nabídku prodejců sýrových specialit a regionálních piv. Kromě možnosti ochutnávek se mohou návštěvníci po oba dny těšit na bohatý kulturní program na obou náměstích. Na Horním náměstí to budou koncerty cimbálové muziky, ale i skupin The Tap Tap (v sobotu) nebo Buty (v neděli).

Pro letošní ročník město připravilo také první společné setkání nositelů příjmení Tvarůžková - Tvarůžek v Olomouci. Nejvýznamnějším hostem setkání bude Zuzana Tvarůžková, redaktorka ČT 24, která vystoupí i v rámci gastro show.

Program na Dolním náměstí bude zaměřený na rodiny s dětmi. V něm je například představení Divadla Tramtarie, kouzelnická show, vystoupení Čiperků nebo Revue z kafemlejnku od Hudebně dramatického studia Olomouc. Následovat budou žonglérská či kouzelnická show, vědecká show Pevnosti poznání či vystoupení dětské cimbálové muziky nebo Hudebního institutu. V průběhu Tvarůžkového festivalu mohou lidé nakoupit za zvýhodněnou cenu také turistickou slevovou kartu Olomouc region Card.

Loňský tvarůžkový festival navštívilo 12 tisíc lidí. Zhruba 170 tisíc turistů v Olomouci v roce 2017 přenocovalo a 203 tisíc jich navštívilo Informační centrum v podloubí radnice.

Více informací a detaily k programu jsou na adrese http://tvaruzkovyfestival.olomouc.eu

Příloha:

20. dubna 2018 (pá)