Statutární město Olomouc se v sobotu podruhé znovu zapojí do osvětové akce, která má upozornit na problematiku dětské onkologie. Zlaté světlo se objeví na radnici i vedlejším domě na rohu náměstí. Rakovinou v Česku ročně onemocní na 350 dětí.

Symbolem Dne dětské onkologie je zlatá barva osvětlení. „Vzhledem k rekonstrukci střechy a fasády radnice může být letos nasvětlena pouze věž a vchod. Proto necháme speciálně zlatě nasvítit dům U Zlatého jelena, který má zlatou přímo ve svém názvu,“ uvedl Radim Schubert z oddělení kultury olomouckého magistrátu.

Zlaté světlo bude na obou budovách od sobotního soumraku do nedělního úsvitu. „S majitelem domu jsme domluveni, že v sobotu večer budou vypnuty i reklamní osvětlení s nápisy v přízemí,“ dodal Schubert.

Zlaté světlo po celém světě je poctou dětským pacientům a jejich rodinám, ale zároveň má přispět k detabuizaci onkologicky nemocných dětí. Zlatě svítí například i slavná Empire State Building v New Yorku. V Česku se města zlatě rozsvítí počtvrté.

Šíření povědomí o problematice dětské onkologie klade důraz na varovné příznaky dětských nádorů a nutnost včasné návštěvy lékaře. Mezi nejčastější diagnózy patří akutní leukémie a nádory mozku. Výzkum v dětské onkologii je celosvětově podfinancován. Následkem je dlouhodobě přetrvávající až 17procentní úmrtnost u vybraných onkologických diagnóz v dětském věku.

Olomoucká fakultní nemocnice patří mezi osm českých pracovišť, která se věnují dětské hematologii a onkologii. Úspěšnost léčby dosahuje v celé republice 83 procent.

14. února 2018 (st)