Až 2. ledna v čase 3:24 se ve fakultní nemocnici narodilo letošní první olomoucké dítě. Byla jím Magdaléna Řehulová. Při porodu vážila 3240 gramů a měřila 50 centimetrů. Dnes ji přivítal primátor Antonín Staněk, který holčičce donesl do porodnice dárky a mamince kytici.

„Ono nezáleží na tom, jestli se člověk narodí jako poslední ve starém roce, nebo první v novém. Vítám malou Magdalénu v roce, kterému se říká osmičkový, a věřím, že letopočet s osmičkou na konci jí přinese pevné zdraví a láskyplné rodiče,“ řekl na návštěvě primátor.

Společně s primátorem Staňkem navštívil šťastné rodiče i ředitel nemocnice Roman Havlík. Ten ale zavítal i za Kateřinou Janišovou z Bystrovan, která se narodila už na Nový rok jako první dítě porodnice.

V loňském roce se ve Fakultní nemocnici Olomouc narodilo 2545 dětí, což je nejvíce od roku 1989. Nejpopulárnějším dívčím jménem u dětí narozených v Olomouci byla loni Eliška, následovaly Tereza a Adéla. Mezi chlapeckými jmény dominoval Jan, ale také Jakub a Adam.

Rodiče svým potomkům ale vybírali také neojedinělá jména jako Anwar, Batkhangai, Behruz, Ezel, Jarovít, Nevio, Sari, Venci, Anujin, Enisa, Leonor, Liselota, Suliko nebo Zuchra.

3. ledna 2018 (st)