S novou moderní variantou nákupu časových jízdenek mohou ode dneška počítat cestující v Olomouci. Stačí použít bezkontaktní platební kartu. Osobně si ji vyzkoušel i primátor Antonín Staněk. Časovou jízdenku Dopravního podniku (DPMO) běžně používá až 55 procent přepravovaných osob.

„Novou nabídku dopravního podniku vnímám jako moderní způsob, který je vstřícný k zákazníkům, protože jim šetří čas,“ uvedl primátor Staněk.

Touto formou lze zakoupit různé typy časových jízdenek s dobou platnosti od sedmi dní až na jeden rok. Stačí se zaregistrovat na adrese eshop.dpmo.cz a poprvé ověřit platbu na terminálu v prodejně jízdenek.

Jak probíhá případná kontrola, ukázal primátorovi Roman Tříska, vedoucí přepravního a tarifního odboru DPMO. Přiložení platební karty ke kontrolní čtečce podá revizorovi všechny potřebné údaje včetně fotografie.

Cestující, kteří budou využívat této možnosti, budou mít jistotu, že již nikdy neztratí papírový kupon, protože jejich profil trvale zůstává v databázi. Stejně tak si nezapomenou koupit časovou jízdenku, protože systém umožňuje volbu automatického zasílání upozornění před vypršením platnosti. Kartu lze využít také u jiných regionálních dopravců. „Věřím, že tuto možnost využije v první vlně asi deset procent cestujících a postupně jich bude přibývat,“ řekl Tříska.

V autobusech a tramvajích olomouckého dopravního podniku zatím není možné elektronicky platit jednotlivé jízdné. K tomuto účelu nadále slouží SMS jízdenky. „Současný systém je vývojově o jednu generaci výše, než ten, který se používá pro jednotlivé jízdy. Jeho zavedení by bylo finančně nákladným krokem zpět,“ vysvětlil primátor Staněk.

Vzhledem k tomu, že časové jízdenky v platbě za přepravu převažují, byl nový systém přednostně využit pro jejich odbavení.

2. ledna 2018 (út)