Novoroční olomoucký ohňostroj na Horním náměstí bude doprovázet hudba českých mistrů v kombinaci se zvukovými klipy ze stoleté historie republiky. Hlavní část show dokreslí symfonická báseň Vltava, která stejně jako naše země prochází fázemi zrodu, poklidného toku i bouřlivými peřejemi.

„Představení je dvojnásobně symbolické – hudba ilustrující tok řeky českou krajinou současně symbolizuje jednotlivé etapy vývoje. Kromě toho bude každý mezník, jako například druhá světová válka, nástup komunismu či okupace sovětskými vojsky, připomínán i dobovými zvukovými vstupy,“ popsal primátor Antonín Staněk.

Například slova T. G. Masaryka budou signalizovat zrod státu stejně jako jemné tóny rodících se pramenů Vltavy. Jak Vltava pomalu přerůstá v řeku, vzkvétá i první republika, až dojde k náhlému přerušení vývoje druhou světovou válkou.

„Oslavy konce bojů přecházejí v další dramatickou situaci, kdy Klement Gottwald oznamuje nástup vlády komunismu. I přes tyto překážky se ale řeka dere dál a nabírá na síle, když tu přichází další dramatická situace – Svatojanské proudy symbolizující sovětskou okupaci. Dojímavý hlas Marty Kubišové pak zapálí i symbol české země – českého lva a celé představení vrcholí mohutným finále symbolizujícím sílu řeky i naší republiky,“ řekl o kompozici představení Radek Ostrčil ze společnosti Pyro & Art, která ohňostroj připravuje.

Olomoučané mohou firmu znát díky její přehlídce O meč svatého Václava. „Vzhledem k tomu, že olomoučtí ohněstrůjci jsou ověnčeni cenami i z jiných českých přehlídek, věříme, že novoroční ohněstrůjné představení bude pro všechny diváky nezapomenutelný zážitkem,“ dodal náměstek primátora Pavel Urbášek.

Samotné pyroshow předchází novoroční vycházka s primátorem po olomouckých parcích a okolí. Sraz je u pavilonu A Výstaviště Flora v 15 hodin. Občerstvení pro účastníky je zajištěno.

Ohňostroj začíná 1. ledna v 18 hodin na Horním náměstí. Trvat bude přibližně 15 minut. Návštěvníci nesmí vstupovat do vymezeného bezpečnostního koridoru a musí respektovat pokyny policistů, strážníků a pořadatelů.

28. prosince 2017 (čt)