Asociace nestátních neziskových organizací v ČR vyhlásila finalisty a vítěze 2. celostátního ročníku ankety Osobnost neziskového sektoru 2017. Vítězkou se stala koordinátorka dobrovolníků a sociální pracovnice Centra Amelie Olomouc Tereza Kvapil Pokorná.

Centrum Amelie Olomouc poskytuje bezplatně služby pacientům s rakovinou a jejich blízkým. Snaží se také zvýšit povědomí o potřebě psychosociální pomoci nemocným a jejich rodinám. Účinně propaguje zejména dobrovolnictví.

„Není možné celý život jen brát a nic nevracet. Hledání rovnováhy mezi těmito dvěma elementy je největším úkolem naší společnosti,“ řekla oceněná. Uvedla také, že pomáhat druhým považuje za přirozenou součást svého života. Terezu Kvapil Pokornou navrhla na celostátní ocenění „Osobnost neziskového sektoru“ Unie nestátních neziskových organizací Olomouckého kraje.

Druhým v pořadí byl Jan Bárta, někdejší ředitel humanitární organizace ADRA, která poskytuje pomoc v zahraničí a podporuje rozvoj dobrovolnictví. Na třetím místě byl oceněn osmaosmdesátiletý Milan Pernica, který se od roku 1946 stále aktivně věnuje značení turistických tras v Česku a podílel se i na přípravě učebnice o značení turistických cest.

Všichni ocenění získali skleněnou plastiku ve tvaru srdce od světoznámé výtvarnice Gordany Turuk.

19. prosince 2017 (út)