Deset souborů z devíti olomouckých základních škol se minulý týden představilo na festivalu kulturních programů v sále Reduty. Jejich vystoupení budou doprovázet slavnostní vítání občánků na olomoucké radnici či obřady k výročí seniorů.

„Festival plynule navázal na dřívější soutěžní přehlídku. Úroveň škol je natolik vyrovnaná a předvedené programy natolik kvalitní, že soutěž by byla zbytečná,“ vysvětlil náměstek primátora Pavel Urbášek. Podle něj bylo hlavním cílem vidět, jak sestavené programy vypadají.

Kulturní program s dětmi zpravidla prvního stupně základních škol nacvičují pedagogičtí pracovníci. Soubory jsou zpravidla desetičlenné a některé mají i jednotné oblečení, nebo jeho prvky.

Zhruba osmiminutová pásma tvoří hudební a recitační vystoupení, která najdou uplatnění v obřadní síni radnice. „Každý měsíc připravujeme osm vítání nových občánků. Jednotlivé školní soubory se pak na obřadech střídají,“ uvedla za komisi pro občanské záležitosti statutárního města Olomouce Marie Romanovská.

Školní vystoupení ale doprovázejí i obřady spojené s gratulací jubilantům. Na radnici přicházejí senioři ve věku 75, 80 a 85 let.

Ve městě se tradičně koná před Vánocemi také setkání 75letých obyvatel na obřadu v Moravském divadle. Právě takový se uskuteční 7. prosince. Letos se týká rekordního počtu 878 pětasedmdesátníků. „Kromě vystoupení žáků ze základní školy v Holici se na něm představí i pěvecký sbor Bobule a populární sbor seniorů Zpievanky,“ doplnila Romanovská.

Festival kulturních programů se letos konal posedmé. Jako hosté na něm vystoupili i studenti hejčínského gymnázia. Všechny soubory obdržely ocenění za účast.

6. listopadu 2017 (po)