Už čtvrtý ročník Konference k rodinné politice hostila magistrátní budova v olomoucké Hynaisově ulici. „Tématem letošního ročníku naší konference jsou mezigenerační vztahy a mezigenerační soužití.

Myslím, že takové téma je nejen velmi důležité a aktuální, ale současně vhodně rezonuje se skutečností, že město Olomouc právě získalo první cenu v soutěži Obec přátelská rodině a druhou příčku v soutěži Obec přátelská seniorům,“ zahájil konferenci před asi pěti desítkami hostů náměstek primátora Ladislav Šnevajs.

Na konferenci vystupovalo celkem čtrnáct představitelů veřejných institucí, rodinných center a občanských sdružení a také Univerzity Palackého. Představitelé odborů sociálních věcí a sociálních služeb Magistrátu města Olomouce představili klíčové prvky rodinné politiky města. Informovali nejen o tom, co vše město Olomouc nabízí rodinám, jaká jsou konkrétní prorodinná opatření a co vše ve městě funguje.

„Podstatná je dobrá informovanost a komunikace, rodičům v tomto směru pomáhá i speciální webová stránka,“ konstatoval Květoslav Richter z odboru sociálních věcí. „Město se snaží s rodiči komunikovat a vycházet vstříc aktuálním potřebám, pružně řešíme například počet míst ve školkách, rozšiřujeme oddělení a budujeme nová,“ dodal náměstek Ladislav Šnevajs. V Olomouci také například funguje projekt komunitní škola, zahájen byl i projekt komunitního centra v Peškově ulici, přibývají místa s přebalovacím pultem a kojícími místnostmi. Z letošní dotace za vítězství v soutěži chce Olomouc vydávat informační a propagační materiály pro rodiny s dětmi (informační skládačky, komiksy a omalovánky k prohlídce S kočičkou Olou po Olomouci a financovat aktivity, které podporují rodiny, například Dny pro rodinu, vzdělávací programy ARPOK, o.p.s., propagaci zdravého životního stylu s FTK, soutěž u příležitosti Helloweenu a podobně. Prorodinné aktivity Krajského úřadu Olomouckého kraje pak představil Pavel Podivínský.

„Vztah mezi příslušníky obou generací je odrazem vztahu, který budovali rodiče s dětmi během jejich vývoje,“ zaznělo v příspěvku psycholožky Zuzany Staroštíkové o mezigeneračních konfliktech. Hlubší vhled do rodinných vztahů s přihlédnutím k významu sourozeneckých vazeb přinesl příspěvek socioložky Hany Šlechtové z Cyrilometodějské teologické fakulty Univerzity Palackého. Univerzitu třetího věku a její aktivity včetně zapojení vnoučat do aktivit seniorských studentů představila ředitelka této instituce Naděžda Špatenková. O sbližování tří generací v projektu Trojlístek a o zájmu o tzv. Náhradní babičky hovořila Blanka Krotká z Centra pro rodinu a sociální péči.

Marie Oujezdská z Národního centra pro rodinu předložila statistická data, která ukazují na dramatický trend stárnutí populace již v nejbližších letech a zdůraznila, že město ( každá obec) by se měla na tuto skutečnost připravit a realizovat opatření v oblasti služeb pro seniory, jejich zapojení do života obce, osvěty apod. Dále hovořila o zkušenostech ze zahraničí na téma významu a pocitu realizace člověka v postproduktivním věku. „Senioři usuzují na svoje postavení ve společnosti zejména podle bezprostředního chování vůči své osobě. Klíčové je pro ně ocenění ze strany vlastní rodiny – nakolik je jim věnován čas, zejména v podobě návštěv nebo projeveného zájmu o jejich zkušenosti,“ uvedla Marie Oujezdská. „Pocit důležitosti je rovněž závislý na chování okolí a projevuje se ohleduplností v dopravních prostředcích nebo poskytovanou lékařskou péčí. Pro mladší seniory jsou významné i příležitosti na trhu práce.“

Unikátní systém mezigenerační vzájemné výpomoci s názvem Sousedé plus představila Vlasta Faiferlíková z Mezigeneračního a dobrovolnického centra Totem. Olomoucké Centrum pro rodinný život navázalo prezentací o společných programech pro seniory s vnoučaty. Týdenní mezigenerační programy v tomto centru pořádají od jeho založení, po tu dobu střídají místa pobytu, akce se konaly například ve Fryštáku, na Velehradě či ve Velkých Losinách. Součástí pobytu jsou akce pro obě generace, například program Babičko, dědečku povídej… vede k prohloubení komunikace mezi seniory a dětmi.

„Jsem moc rád, že se podařilo v Olomouci založit tradici konference, zaměřené na problematiku rodinné politiky. Tu považuji za velmi důležitý aspekt práce veřejných institucí i politiků, a už teď se proto těším na pátý ročník konference,“ uzavřel konferenci náměstek Ladislav Šnevajs.

Prezentace z konference:

24. října 2017 (út)