Den vzniku samostatného Československého státu oslaví Olomouc programem na Horním náměstí, tradičním lampiónovým průvodem a ohňostrojem u pomníku TGM na Žižkově náměstí.

Na Horním náměstí začne program v 15.30 koncertem Tradicionálu Olomouc a Vojenské hudby. „Zajištěno bude pro zájemce také občerstvení a pokud by někomu chyběl lampion, může si jej i se svíčkami zakoupit přímo na Horním náměstí,“ popisuje vedoucí oddělení kultury olomouckého magistrátu Radim Schubert.

Po hudebních vystoupeních se účastníci průvodu vydají v 17:30 k pomníku TGM na Žižkově náměstí. Z důvodu rekonstrukce ulice 1. máje vede letos trasa průvodu z Horního před Dolní náměstí, Bezručovy sady a na Žižkovo náměstí zamíří tentokrát z nábřeží Přemyslovců.

Finále slavnostního programu se odehraje na Žižkově náměstí v 18 hodin. Za doprovodu Vojenské hudby Olomouc budou položeny věnce k soše Tomáše Garrigue Masaryka a vrcholem oslav se stane tradiční slavnostní ohňostroj.

Scénář oslav:

Horní náměstí:

15.30 Tradicionál Olomouc / občerstvení & prodej lampiónů
16.30 Vojenská hudba Olomouc
17.00 Tradicionál Olomouc
17.20 Řazení průvodu
17.30 Shromáždění účastníků a odchod lampiónového průvodu směrem k pomníku TGM na Žižkově náměstí

Trasa:

Horní náměstí – Dolní náměstí – Kateřinská – Michalské stromořadí – Bezručovy sady – nábřeží Přemyslovců – Žižkovo náměstí

Žižkovo náměstí:

18.00 Příchod lampiónového průvodu
18.05 Kladení věnců k pomníku TGM
18.10 Krátký projev zástupce statutárního města Olomouce
18.15 Státní hymna
18.20 Ohňostroj

25. října 2017 (st)