Návrat ke kořenům. Tak zní hlavní motto 22. ročníku celonárodní výstavy ovoce, zeleniny a školkařských výpěstků Flora Olomouc. Na výstavišti čeká všechny návštěvníky ode dneška až do 8. října vedle špičkového ovoce a zeleniny také krásně nazdobená expozice v pavilonu A. Bohatý program se spoustou lákadel doplňuje již tradičně oblíbený festival gastronomie a nápojů Olima, Podzimní zahradnické trhy, projekt Rozkvetlé památky a letos i mezinárodní přehlídka ovoce Europom.

„Podzimní etapa výstavy Flora je mezinárodní přehlídkou, která v programu akcentuje i výjimečné národní pěstitele. Flora a výstavnictví k Olomouci neodmyslitelně patří a s podporou města se postupnými kroky daří zavedenou tradici nejen udržovat, ale zejména zkvalitňovat tak, aby dokázala uhájit své místo v evropské v konkurenci,“ uvedl při zahájení podzimní etapy Flory primátor Antonín Staněk.

Hlavní expozici letošní podzimní Flory opět ukrývá největší pavilon A, kde se představují ti nejlepší tuzemští pěstitelé z řad členů Zelinářské unie Čech a Moravy a Ovocnářské unie ČR. Na letošní poslední etapě Flory nechybí ani společná expozice Českého zahrádkářského svazu, který navíc letos slaví 60 let od svého založení.

Český zahrádkářský svaz se však v rámci letošní podzimní Flory představí ještě v jedné roli, a to jako hlavní organizátor mezinárodní přehlídky ovoce Europom v pavilonu B. Ta se vůbec poprvé koná v České republice a prezentuje národní pěstitele, jejichž sortiment se vymyká nebo neměl dosud šanci se z jakýchkoli důvodů uplatnit v běžné nabídce velkoobchodních a maloobchodních řetězců. Velký prostor zde mají i krajové odrůdy. Návštěvníci se na Europomu mohou seznámit s celým procesem šlechtění, pěstování a zpracování ovoce. K ochutnávce jsou pro ně připraveny fresh juicy, sušené plody, pálenky, mošty a další více či méně známé produkty.

Festival gastronomie a nápojů Olima nabízí návštěvníkům výstaviště na galerii pavilonu A a také v pavilonech C a E osvědčené taháky v podobě Dnů moravských vín s řízenými degustacemi vedenými zkušenými odborníky-sommeliéry či soutěže cukrářů a kuchařů Olima Cup. Součástí Olimy je rovněž 14. ročník Grand Prix ovocných destilátů Flora košt, vyhlášení výsledků proběhne v sobotu ve 13 hodin.

V průběhu trvání poslední letošní Flory zkrášlí vybrané olomoucké pamětihodnosti květinová výzdoba v rámci akce Rozkvetlé památky. Již pátý ročník tohoto projektu nechá rozkvést památky živými díly předních mistrů floristů z tuzemska i zahraničí. Květinová aranžmá budou k vidění od 5. do 15. října v kostelech sv. Mořice, sv. Michala, Panny Marie Sněžné, Zvěstování Panny Marie (kapucínský kostel) a také v kapli sv. Jana Sarkandra. Novinkou letošního ročníku je floristická soutěž Pohár podzimní Flory 2017.

Brány podzimní Flory Olomouc 2017 budou otevřeny denně od 9 do 18 hodin, v neděli do pěti odpoledne.

Více na www.flora-ol.cz

5. října 2017 (čt)