Základní školy v Olomouci přivítaly v první den nového školního roku 1154 žáků prvních tříd, což je o šedesát méně než v loňském roce. Nejvíce prvňáčků nastoupilo do ZŠ Stupkova, kde jich poprvé usedlo do lavic 88.

S novým školním rokem přišel pozdravit pětasedmdesát žáků prvních tříd Fakultní základní školy dr. Milady Horákové v Rožňavské ulici primátor Antonín Staněk, který dětem popřál, ať se jim ve škole líbí. „Přeji vám také hodné, ale zároveň přísné a spravedlivé paní učitelky. A rodiče prosím, aby škole důvěřovali a byli učitelům nápomocni při výchově dětí. Když se jim bude dařit, tak je chvalte. Když nebude, buďte jim oporu a dejte jim naději,“ řekl na slavnostním zahájení primátor Staněk.

Primátor zavítal také do mateřské školy Rožňavská, jejíž budova právě získává nové zateplení obvodového pláště a střešní konstrukce. „Zajímá mě, jak postupují stavební práce, které jsou plánovány na celkem čtyři měsíce a probíhají za plného provozu mateřinky,“ poznamenal primátor Staněk s tím, že náklady na energetická opatření jsou téměř 16 milionů korun.

Investice do základních a mateřských škol dosáhly letos několika desítek milionů korun. „Největší investiční akcí v tomto roce, kde stavební práce nepřerušily ani prázdninové měsíce, je přístavba učeben a vybudování nové jídelny s výdejnou na Základní škole Hálkova. Investice přesáhne dvacet milionů korun a hotova by měla být nejpozději do konce listopadu,“ uvedl investiční náměstek primátora Filip Žáček.

Během letních měsíců pokračovaly stavební úpravy v celkové výši 12 milionů korun také v Mateřské škole Svatoplukova, kde dají vzniknout i novým třídám. Ani Základní škola Mozartova nezůstává se zlepšeními pro své žáky pozadu a nový školní rok zahajuje přípravou na rekonstrukci hřiště. Předpokládané náklady se vyšplhají k 8,7 milionům korun. „Tento školní rok, který bude pro žáky i učitele ve znamení budování nového hřiště, jsme spojili se soutěží, kdy žáci školy výtvarně ztvární hřiště svých snů,“ objasnil náměstek Žáček, který zde žáky při zahájení školního roku přivítal spolu s náměstkem Martinem Majorem.

Dva měsíce prázdnin využily základní školy rovněž k plánované údržbě a drobným opravám, jejichž celková hodnota přesáhla 19 milionů korun. „Nejčastěji se jednalo o malování tříd, úpravy sanitárních zařízení, rekonstrukce šaten, opravy oken a dveří nebo pokládku nové podlahové krytiny,“ vyjmenoval náměstek primátora Pavel Urbášek, který má v školství ve své kompetenci.

Kromě standardních stavebních prací pokračují ve slavnostním sále Základní školy Komenium i ty restaurátorské. „Město zde financuje sanaci stropu za 1,9 milionu korun a opravy v dalších etapách, které zahrnují i nástěnná svítidla, dveře a podlahy, potrvají do roku 2018,“ uzavřel náměstek Pavel Urbášek.

4. září 2017 (po)