Jak už je to pár posledních let tradicí, i letos se den před prestižním Olomouckým půlmaratonem uskuteční sportovně-kulturní akce Olomoucká štafeta na vozíku, kterou pořádá Trend vozíčkářů Olomouc. Účastníci projíždějí na vozících okruh dlouhý 250 metrů. Cílem není rychlost, ale co největší počet zapojených.

Čtvrtý ročník Olomoucké štafety na vozíku startuje 23. června v 9:00 hodin a pojede se v Rudolfově aleji. Štafeta se pojede 24 hodin nonstop (přes noc) a ukončena bude v 9:00 hodin následujícího dne.

„Základní myšlenkou štafety na vozíku je, že invalidní vozík se stává prostředkem, který zajišťuje společné sportovní vyžití a zábavu pro všechny. Místo aby rozděloval, spojuje. Namísto separování, sjednocuje. Záměrem je maximalizovat počet lidí, kteří společně vytvoří štafetu účastníků absolvujících na invalidním vozíku danou vzdálenost. Není to záležitost jen prázdného vyjádření solidarity. Neúčastním se proto, že pouze demonstruji solidaritu s druhými, ale proto, že mě to baví, že na vozíku štafetu jede můj kamarád, ať už chodící nebo ne. Je tedy naprosto jedno, jestli na jejím konci můžu z vozíku vstát, nebo pojedu dál,” vysvětlil předseda výboru Trendu vozíčkářů Milan Langer

„Tento ročník se opět chceme pokusit o nepřerušený řetězec jízd v délce 24 hodin. Akce v předvečer Olomouckého půlmaratonu má za cíl zapojit co nejširší okruh lidí bez rozdílu věku, sportovní kondice či zdravotního omezení. Jelikož olomoucký půlmaraton neumožňuje vzhledem k povaze trati širší zapojení osob na invalidních vozících, jak je zvykem v řadě jiných měst, usilujeme tím také o podtržení myšlenky integrace ve sportovní oblasti,” dodal.

Délka trati bude 250 metrů a účastníci budou mít možnost si sami rozhodnout, zda chtějí okruh absolvovat vícekrát. Každý jezdec bude zapsán do startovní listiny pouze jednou bez ohledu na počet ujetých kol a po absolvování trasy obdrží pamětní náramek.

Návštěvníky čeká také kulturní program v podobě dvou koncertů finalisty Česko Slovenské SuperStar Martina Šafaříka, který vystoupí v pátek 23. června v 11:00 a v 17:00 hodin.

Štafetu navštíví, jako každý rok, spousta významných osobností Olomouckého kraje a zúčastní se také žáci základních a středních škol, členové sportovních klubů nebo týmy různých olomouckých spolků, institucí nebo firem.

M.P. Production, Bc. Milan Papežík

19. června 2017 (po)