Více než sto žáků pátých tříd z 11 olomouckých základních škol dnes rozběhlo svou štafetu. V cíli byli nejrychleji děti ze Základní školy Zeyerova. Na stupně vítězů je doprovodili žáci ze ZŠ Demlova a z Fakultní základní školy dr. Milady Horákové. Všechny nyní čeká setkání s legendárním Usainem Boltem na ostravské Zlaté tretře.

Atletickým areálem Lokomotivy Olomouc se proháněly napřed samostatné dívčí a chlapecké štafety. Vrcholem sportovního klání byly smíšené štafety na 4×100 metrů a jejich finále si nenechal ujít ani primátor Antonín Staněk, který spolu s náměstkem Pavlem Urbáškem těm nejlepším předal medaile a všem zúčastněným drobné dárky.

Těším se, byla pak nejčastější odpověď dvanácti závodníků, kteří stáli na stupních vítězů. Někteří si od světoznámého šampióna Bolta chtějí nechat podepsat triko. „Na finálovém závodě bylo vidět, že děti o to setkání stojí, že je to pro ně motivace a opravdu bojovaly. Snažili jsme se jim ukázat že sport může být i zábavný a příjemný a věřím, že jim radost z pohybu zůstane,“ řekl primátor Staněk.

Na své vítězné žáky byla pyšná učitelka tělesné výchovy ze Základní školy Zeyerova Anna Martincová. „Zkoušeli jsme v hodinách jen předávku, protože mnozí z nich drželi štafetový kolík poprvé v ruce a předávka je na závodech to nejdůležitější,“ uvedla Martincová. Podle ní jsou mezi žáky skutečné talenty, ale věnují se jiným sportům, ne atletice. „Třeba se to teď změní,“ dodala.

Olomouc je letos evropským městem sportu, závody základních škol proto organizovalo oddělení sportu magistrátu, které zařídí i setkání vítězů s atletickou legendou Boltem.

Výsledky smíšených štafet:

  1. ZŠ Zeyerova (J. Lýzner, O. Baletka, N. Horáková, T. Bělohlávková)
  2. ZŠ a MŠ Demlova (Z. Polesová, J. Ovčačík, A. Haníková, Š. Štreit)
  3. FZŠ Rožňavská (K. Navrátil, E. Bělohlávková, L. Bratič, J. Mikeš)
  4. FZŠ Holečkova (D. Jílek, L. Blaha, P. Marešová, E. Fialová)
  5. ZŠ a MŠ Dvorského (D. Novák, M. Šiška, M. Večeřová, D. Rýpalová)
  6. ZŠ a MŠ Nemilany (K. radová, N. Kolářová, J. Pohanka, M. Janák)
  7. ZŠ a MŠ Gorkého (Tesařová, Mádr, Schaffner, Genčurová)
  8. ZŠ Čajkovského (D. Chládek, V. Halová, P. Špiroch, K. Šťastná)
25. května 2017 (čt)