Fantastická Afrika, karnevalové Benátky, tradiční masopust či velkolepá divadelní scéna. To vše a mnohem více navštíví ti, kdo se ve dnech 20. až 23. dubna vypraví na Výstaviště Flora Olomouc na jarní etapu mezinárodní květinové výstavy a zahradnického veletrhu Flora Olomouc 2017. Již 38. ročník nejstarší a také nejproslulejší výstavnické akce svého druhu v České republice tentokrát ponese motto Tajemná tvář světa.

„Zveme všechny návštěvníky na úchvatný průlet světem, jehož spojovacím bodem jsou masky všech možných podob,“ láká k návštěvě jarní Flory ředitel olomouckého výstaviště Jiří Uhlíř. Hlavní expozice v největším pavilonu A bude díky zvolenému tématu obzvláště pestrá. „Opět jsme navázali na úspěšnou tradici posledních let, kdy na naše výstavy zveme hosty z atraktivních zemí celého světa, a podařilo se nám domluvit spolupráci s velvyslanectvím Thajského království, které v pavilonu A představí svou vlastní expozici,“ prozradil Uhlíř s tím, že v největším výstavnickém pavilonu se představí také Český zahrádkářský svaz a další domácí i zahraniční zahradníci a pěstitelé.

Téma masek se bude prolínat i letošní floristickou soutěží konanou a vyhlašovanou Svazem květinářů a floristů tradičně právě během jarní Flory: mistři svého řemesla v kategoriích Senior a Junior se budou tentokrát inspirovat výpravným filmem Avatar a mystickou krajinou připomínající právě tento snímek a zároveň i typickou thajskou přírodní scenérii. „Soutěžní práce budou moci návštěvníci zhlédnout v přízemí pavilonu A,“ prozradila garantka výstavy Jana Jirovská a dodala, že celá hlavní expozice bude opět k vidění v nádherném slavnostním nasvícení v rámci večerní prohlídky v pátek 21. dubna od 20 do 22 hodin. Podmanivý hudební doprovod obstarají prohlídce bohyně kapely Vesna.

Převleky a maskování nejrůznějších podob v podání samotné přírody budou hrát hlavní roli rovněž v pavilonu C, a to díky Českému zahrádkářskému svazu. Ten zde představí svou expozici nazvanou Kamufláží k přežití, která návštěvníky seznámí s rafinovanými metodami maskování, jimiž se rostliny a živočichové více či méně úspěšně snaží odolávat nástrahám okolního světa. Na terase pavilonu A budou moci zájemci mimo jiné ochutnat a případně i zakoupit vybrané kvalitní produkty oceněné značkou Regionální potravina.

Pavilon E nabídne návštěvníkům expozici bonsají vytvořenou ve spolupráci s Bonsai museum Isabelia ze Starého Města u Uherského Hradiště. Nebude chybět ani odborná poradna a možnost zakoupení bonsají.

Po úspěchu včelařské výstavy, která byla součástí loňské letní etapy Flory Olomouc, se tento projekt opět vrací do Smetanových sadů, tentokrát při jarní Floře a pod názvem Hanácká včela. Naopak poprvé budou mít své místo na olomoucké květinové výstavě také Farmářské trhy Flora. Ty se rozprostřou v Rudolfově aleji Smetanových sadů a návštěvníkům nabídnou kvalitní certifikované produkty regionálních prodejců. Součástí jarní výstavy je opět veletrh drobné zahradní mechanizace Hortifarm a oblíbené Jarní zahradnické trhy. Stejně jako v předchozích letech nabídne i 38. jarní Flora Olomouc bohatý doprovodný program.

ZÁKLADNÍ INFORMACE:

FLORA OLOMOUC 2017 - jarní etapa: mezinárodní květinová a zahradnická výstava
HORTIFARM: veletrh drobné zahradní mechanizace, pomůcek a potřeb
JARNÍ ZAHRADNICKÉ TRHY: prodej květin, zeleniny, semen, okrasných rostlin, školkařských výpěstků, zahradnických pomůcek a potřeb
Doba konání: 20. – 23. dubna 2017, 9.00 – 18.00 hodin
Místo konání: Výstaviště Flora Olomouc, a. s. - Smetanovy sady, pav. A, E, G, H, exteriéry
Spolupořadatelé: Svaz květinářů a floristů ČR, Český zahrádkářský svaz

Více na www.flora-ol.cz

Příloha:

18. dubna 2017 (út)