Pokud jste v minulosti ještě nevyužili jiných příležitostí prohlédnout si běžně nepřístupné části kostela sv. Michala, nenechte si ujít letošní Brány památek dokořán. Touto akcí si v Olomouci již popáté připomeneme Mezinárodní den památek a historických sídel, a to v úterý 18. dubna.

Od 15 do 20 hodin budete mít možnost nahlédnout nejen do samotného kostela, ale i do ambitu, kaple sv. Alexeje, sklepení či vystoupat na věž až ke zvonům. „V 15, 17 a 18 hodin navíc můžete využít komentovaných prohlídek, kde se dozvíte to nejzajímavější nejen o historii kostela, ale také o jeho architektuře. Průvodcem vám bude samotný farář od sv. Michala, P. Antonín Basler,“ říká vedoucí oddělení kultury olomouckého magistrátu Radim Schubert.

V 19 hodin pak prostor kostela rozezní varhanní koncert, během kterého si budete moci vychutnat skladby J. S. Bacha. L. Vierneho, Ch. M. Widora, to vše v podání Karla Martínka, který zahraje také několik vlastních skladeb.

Brány památek dokořán sice zatím nemají mnohaletou tradici, avšak rok od roku tato akce vyvolává u Olomoučanů i návštěvníků města čím dál větší zájem. „Při příležitosti Mezinárodního dne památek a sídel je každý rok zpřístupněna vždy jedna památka. V minulých letech to byl Kostel českobratrské církve evangelické, Husův sbor, Konventní zahrada Klášterního Hradiska nebo Korunní pevnůstka,“ vyjmenovává náměstek primátora města Olomouce Pavel Urbášek. „Věřím, že nejen tentokrát, ale i v dalších letech, si návštěvníci opět užijí zajímavý program a uvidí místa, která jsou jim během roku jinak skryta,“ uzavírá náměstek.

Kterékoli části programu se můžete zúčastnit zcela zdarma.

www.branypamatekdokoran.olomouc.eu

18. dubna 2017 (út)