Tuto sobotu 8. dubna vyvrcholí celorepubliková úklidová akce Ukliďme svět, ukliďme Česko 2017, kterou společně koordinují Český svaz ochránců přírody a spolek Ekosmák. Od časného sobotního rána budou dobrovolníci po všech koutech země uklízet černé skládky i drobný nepořádek. Aktuálně je v mapě úklidů na webu www.UklidmeCesko.cz nahlášeno přes 2 100 úklidových akcí.

Letos se bude uklízet na více než 2 100 místech po celé republice, přičemž v tuto chvíli již úspěšně proběhlo na 150 úklidů v dřívějších termínech a jednotlivé akce se pak budou konat i v průběhu celého roku. Organizátoři akce rozeslali pořadatelům jednotlivých úklidů přes 1000 balíků se zhruba 30 000 páry pracovních rukavic a 70 000 pytli na odpad, adresáty potěší i nová trička s motivem akce. „Celkem jsme letos rozeslali více než 8 tun materiálu," sdělil nám za pořadetele akce Miroslav Kubásek.

Již v pátek do terénu vyrazily Technické služby města Olomouce, aby městu dopřály jarní očistu a zároveň se připojily k akci Ukliďme svět, ukliďme Česko 2017.

V terénu byla většina techniky i pracovníků TSMO, kteří nasbírali tuny odpadu. S odpovídající technikou budou i v sobotu k dispozici zhruba dvacítce skupin dobrovolníků, kteří se do jarního úklidu přihlásili.

6. dubna 2017 (čt)