Čtyři olomoucké základní školy vylepšily zázemí pro praktickou výuku svých žáků a zkvalitnily úroveň polytechnického vzdělávání. Získaly totiž finanční podporu firmy Koyo Bearings v Olomouci, za níž pořídily nové vybavení do školních dílen.

„Jde o velmi dobrý příklad spolupráce soukromého sektoru s městem, jejímž cílem je upozornit na význam polytechnického vzdělávání žáků základních škol. Věřím, že i díky této podpoře se podaří u školáků probudit zájem o tradiční řemesla, která jsou zejména v poslední době na ústupu,“ zhodnotil primátor Antonín Staněk.

Díky finanční podpoře firmy v celkové částce 150 tisíc korun mají nyní lepší vybavení žáci ve Fakultní základní škole Komenium, v ZŠ Nedvědova a ZŠ Řezníčkova. Zcela nově se pak zásluhou moderního vybavení vrací k praktické výuce v základní škole Dvorského na Svatém Kopečku. „K výuce školních dílen se navracíme skutečně po letech. Je to velká pomoc, díky níž jsme mohli pořídit malé soustruhy, nože a razidla na obrábění dřeva,“ objasnil ředitel školy Jan Kolísko. „Praktická výuka je velmi potřebná. Zatímco všichni žáci dnes umějí excelentně ovládat mobil a tablet, kladívko drží často v ruce poprvé až ve školních dílnách,“ upozornil ředitel ZŠ Komenium František Vlček.

„Každá základní škola si pořídila do svých dílen materiál a dílenské nářadí podle svých konkrétních potřeb. Drtivá většina škol se rozhodla pro nástroje a vybavení na obrábění dřeva,“ vysvětlil náměstek primátora pro školství Pavel Urbášek.

Společnost Koyo Bearings působí v Olomouci od roku 2001. Spolupracuje s univerzitami i středními školami a podílí se na řadě projektů v oblasti  životního prostředí, zdravotnictví i kultury. „Za posledních 15 let jsme na tyto projekty rozdělili celkem 20 milionů korun. Naším posláním je v regionu nejen působit, ale také mu něco vracet,“ uvedl ředitel olomouckého závodu Koyo Bearings Česká republika s.r.o. Petr Novák.

V loňském roce darovala firma osmi mateřským školám v Olomouci polytechnické stavebnice za téměř 140 tisíc korun. Svým finančním příspěvkem podpořila i akci „Učitel roku 2016“ a „Osobnost volnočasových aktivit pro děti a mládež roku 2016“, pořádanou odborem školství Magistrátu města Olomouce.

21. března 2017 (út)