Osmdesát sedm let od německé okupace Čech, Moravy a Slezska má žákům 8. a 9. tříd základních škol připomenout speciální program připravený Magistrátem města Olomouce. Významné datum 15. března 1939 pomůže žákům ilustrovat film Zlodějka knih, které dnes dopoledne zhlédli v Kině Metropol. Během jara pak naváže další část programu, a to prohlídky města s kočkou Olou, které jsou připravené speciálně pro starší děti.

Před začátkem dnešního filmového představení pozdravil přítomné žáky také náměstek primátora Pavel Urbášek. „Věřím, že dnešní promítání pro vás bude mít smysl, a že si díky němu dokážete lépe představit těžkosti doby, kterou si nyní připomínáme. Je důležité si uvědomit, že dnes sice žijeme zatím v nejlepší době, i přesto si ale musíme dát pozor na rizika, která nejsou malá. Ta mezera mezi demokracií a totalitou je velice úzká a reálně hrozí, že se bude dále zužovat. Možná to bude znít jako klišé, ale ono opravdu záleží hodně i na vás, mladých lidech, kam až tuto tendenci necháte zajít,“ řekl dětem náměstek Urbášek a zároveň vysvětlil dějinné souvislosti, které se odehrály na sklonku 30. let minulého století nejen na celém našem území, ale také v okolí Olomouce.

Problematiku přišel připomenout i předseda Federace židovských obcí Čech a Moravy Petr Papoušek. „Chápu, že doba, o které se bavíme, je pro vás příliš vzdálená, a těžko si představujete, co se tehdy dělo. A právě proto jsou tu takovéto programy, které vám pomohou alespoň část dění lépe ilustrovat. Okupace se samozřejmě týkala také židovské komunity, která byla v Olomouci poměrně početná. Proto i zde se odehrávaly příběhy, které jste už určitě slyšely, tedy že někdo ukrýval židovské rodiny před nacisty,a to i při vědomí, jaké následky může toto jednání mít. Konkrétní příběhy vždy pomohou si celý problém lépe představit, proto doufám, že i dnešní film pro vás bude přínosný a že o něm budete přemýšlet.“

Součástí programu pro žáky druhého stupně základních škol budou také komentované prohlídky města Olomouce, které pomohou doplnit a zatraktivnit učivo dějepisu. Na oblíbené prohlídky pro mateřské školy a žáky prvního stupně základních škol „S kočičkou Olou po Olomouci“ totiž během jara navážou komentované prohlídky „S kočkou Olou po Olomouci pro náctileté“. Ty budou určeny právě žákům druhého stupně a studentům nižších ročníků gymnázií. Díky prohlídkám města, připraveným speciálně pro danou věkovou skupinu dětí, by si žáci měli zvýšit povědomí o pamětihodnostech Olomouce.

Zároveň budou mít děti příležitost zúčastnit se soutěže, ve které by měly ztvárnit postřehy, které si z celého programu odnesly. Jestli to udělají formou nějakého literárního útvaru, namalují obrázek, nebo do soutěže přihlásí vlastní fotografii, to už je zcela na jejich volbě.

Z prohlídek s kočkou Olou si však žáci odnesou nejen mnoho zážitků a nových poznatků, ale také komiks o událostech z historie města, propojených s dějinnými událostmi, které tvořily historii celé naší země. Komiks bude možné zakoupit i samostatně, bez prohlídky, a to v Informačním centru Olomouc, které společně s odborem školství tyto prohlídky připravuje. Termíny prohlídek zatím nejsou vypsané, ředitelé škol však o nich budou včas informováni.

16. března 2017 (čt)