Služby a zájmové akce pro olomoucké rodiny s dětmi, komunikace s nimi, otázky, jak sloučit rodinný život a zaměstnání, i to, jak udělat městský prostor co nejvíce přátelský k rodinám. Všechny tyto oblasti obsahuje nový Akční plán rodinné politiky statutárního města Olomouce, který olomoučtí radní schválili na svém posledním jednání.

V rámci akčního plánu rodinné politiky je, stejně jako v loňském roce, pro rodiny s dětmi naplánována spousta aktivit. „Zpracovali jsme například nový informační materiál, který se veřejnosti dostane do rukou v nejbližší době. V této skládačce najdou rodiče s dětmi přehled nejrůznějších akcí pořádaných v Olomouci právě pro ně, a to nejprve v období od května do srpna,“ uvádí náměstek primátora pro rodinnou politiku Ladislav Šnevajs. Další informační materiál bude obsahovat přehled akcí pro rodiny s dětmi na období září až prosinec.

Rodiny se tak opět mohou těšit na spoustu zajímavých přednášek a seminářů, které si pro ně připravila rodinná centra v Olomouci, dále pak na tradiční Tátafest, soutěž pro rodiny Grand Prix SEMAFOR, akci Rodina na cestách či další ročník Activityfest Olomouc. „O všech těchto a dalších aktivitách se rodiny dozvědí právě prostřednictvím připravovaných informačních materiálů a na webových stránkách města a rodinné politiky prorodinu.olomouc.eu,“ dodává náměstek Šnevajs. „Na podzim pak proběhne již 4. ročník konference k rodinné politice města Olomouce,“ doplňuje náměstek výčet akcí.

Mezi další cíle akčního plánu na rok 2017 patří např. navýšení kapacity mateřských škol o 50 míst, podpora cyklistické dopravy díky budování nových cyklostezek a také rekonstrukce či stavba nových dětských hřišť v lokalitách Kosmonautů, Zikova či Ručilova.

„Dále bychom se chtěli zaměřit na zajištění pravidelné činnosti Komunitního centra v ulici Peškova 1. To je umístěno na jednom z největších sídlišť v Olomouci, kde žije značné množství rodin s dětmi, ale kde prostor pro jejich společné vyžití chybí,“ dodává náměstek Šnevajs.

A co se podařilo zrealizovat v roce 2016? Olomoučtí rodiče s dětmi mohli vybírat z nabídky nejrůznějších akcí uvedených ve dvou informačních skládačkách, uskutečnil se 3. ročník úspěšné konference k rodinné politice města Olomouce, zájemci se zúčastnili spousty rodinných akcí jako např. Tátafestu, soutěže pro rodiny Grand Prix SEMAFOR, akce Rodina na cestách a dalších. V roce 2016 se také dočkal nové výmalby dětský koutek v budově odboru sociálních věcí v ul. Štursova 1, nyní je tedy pro své návštěvníky jistě o mnoho příjemnější. Kapacitu mateřských škol se podařilo navýšit o 23 míst, kapacita základních škol vzrostla o 160 a kapacita školních družin o 65 míst. V roce 2016 také vznikla 2 nová hřiště, a to v Čechových sadech a v Jilemnického ulici. „Podařilo se nám také založit Fond pomoci olomouckým dětem, který má za cíl podporovat děti z nízkopříjmových rodin a umožnit jim tak navštěvovat volnočasové kroužky, absolvovat školu v přírodě, lyžařský výcvik, apod.,“ dodává náměstek Šnevajs.

Úplná zpráva o naplňování Akčního plánu rodinné politiky města Olomouce za rok 2016, stejně jako další dokumenty k rodinné politice města Olomouce, je k dispozici na webových stránkách rodinné politiky prorodinu.olomouc.eu.

10. března 2017 (pá)