Na závěr druhého březnového týdne se pavilony A a E a také přilehlé plochy Výstaviště Flora Olomouc opět promění v podmanivý svět plný rychlých vozů, elegantních letadel, impozantních válečných plavidel, ale i známek, mincí či báječných stavebnic. Čeká nás totiž již 15. ročník prodejní výstavy modelů a sběratelství For Model. Děti a všichni hraví dospělí bez rozdílu věku se na něj mohou těšit od pátku 10. do neděle 12. března

Výstava For Model opět zavede všechny malé i odrostlejší návštěvníky do kouzelného světa plného her a fantazie. Každý si během třídenní prodejní akce najde to svoje, zastoupena bude široká škála modelů, hraček i sběratelských předmětů z nejrůznějších oblastí lidské činnosti. „Modelářská část výstavy zahrnuje expozice historických bitevních lodí, letadel, ponorek, automobilů, železniční i bojové techniky. Přímo v akci se návštěvníkům předvedou dálkově ovládané RC nákladní automobily, ale také funkční letadla či vrtulníky a dále lodní modely včetně ponorek v instalovaném bazénku. Součástí expozice budou opět i pohyblivé vláčky,“ vyjmenovala garantka výstavy For Model Dagmar Maixnerová z olomouckého výstaviště.

Stejně jako v předchozích letech budou moci hraví návštěvníci vedle zraku zapojit i další smysly. „Mnohé modely mohou zájemci sami pilotovat, ať už se to týká věrných leteckých trenažerů či rychlých RC autíček. Čekají na ně rovněž pojízdná šlapadla. Navíc ve foyer pavilonu A bude dětem, ale nejen jim, k dispozici herní zóna s konzolovými a počítačovými hrami zdarma, a to včetně zařízení pracujícího s dnes tak oblíbenou a populární virtuální realitou,“ láká Maixnerová.

V pavilonu A sběratelé představí své vzácné a bohaté kolekce turistických známek, pohlednic, časopisů či knih, dále vojenskou i hasičskou výzbroj a výstroj nebo sbírky modelů hradů, zámků či roubených chalup. Výstava bude navíc po předchozích dvou úspěšných ročnících opět rozšířena také o prodejní expozici hraček a stavebnic.

For Modelu se i letos zúčastní milovníci vojenské historie ze sdružení KVH 1. prapor SOS, kteří svou samostatnou expozici koncipují jako průlet naší historií od legií a sokolů přes Československou armádu a opevňování, okupaci, válku a osvobození Olomouce v roce 1945.

Také letošní For Model chce být co nejvíce hravý. „V sobotu v jednu hodinu po poledni navíc výstavu oživí cosplayeři, tedy živí lidé, jejichž koníčkem je co nejvěrnější napodobování například postav z pohádek, komiksů či počítačových her pomocí kostýmů, líčení a masek. Zájemci si s nimi mohou třeba popovídat, nebo se vyfotit. Po oba víkendové dny během výstavy pak bude na terase pavilonu A k vidění rovněž balonová radiosonda pořizující vedle předpovědi počasí také fotozáznamy,“ dodala garantka.

Výstava For Model bude otevřena v pátek a v sobotu od 9 do 18, v neděli do 17 hodin. Plné vstupné činí 80 korun, zlevněné 40 Kč. Děti do šesti let a držitelé průkazů ZTP mají vstup zdarma, hromadné školní výpravy zaplatí 15 korun na osobu.

Více na www.flora-ol.cz

6. března 2017 (po)