Od začátku týdne se děti ze základní školy Gorkého a základní školy Droždín učí lyžovat pod patronací olympijského medailisty Jana Hudce. Třiapadesát školáků absolvuje příměstský lyžařský kurz v areálu v Hlubočkách u Olomouce. Pod vedením zkušených instruktorů se děti učí lyžovat.

Jde o první rok akce Lyžujeme s Janem Hudcem. Špičkový světový sjezdař předpokládá, že budou následovat další.

"Olomouc je právem evropským městem sportu 2017, investuje do sportu, což je dobře. Naším cílem bylo udělat projekt zejména pro děti. V příštích letech mu ještě chceme dodat trochu šťávy, spolupracovat například i se soukromými firmami,“ plánuje Hudec, který si pochvaluje rychlost při realizaci lyžařské školy. „Olomouc je pohyblivější, pár lidí se dá dohromady a začne to fungovat. Netrvá to jako v Praze dva roky,“ poznamenal reprezentant České republiky, který dříve jezdil za Kanadu.

První ročník Lyžování s Janem Hudcem vyvrcholí v pátek, kdy na absolventy kurzu čekají závody ve slalomu a obřím slalomu. Ceny budou předávat primátor Olomouce Antonín Staněk, jeho náměstek Pavel Urbášek a Jan Hudec, který do Hluboček dorazí přímo z dějiště probíhajícího mistrovství světa ve švýcarském Svatém Mořici.

14. února 2017 (út)