Pokud máte problémy se zrakem a potřebujete poradit jak se zorientovat v nové životní situaci, pomoci s výběrem optické nebo kompenzační pomůcky, počítače, vzdělávacího kurzu či hledáte zaměstnání, pak právě pro vás je určena nová informační brožura. Vznikla ve spolupráci organizací, které pomáhají osobám se zrakovým postižením v Olomouckém kraji.

„Brožura je navržena tak, aby poutavou komiksovou formou poukazovala na sociální služby pro osoby se zrakovým postižením“, uvádí Jan Příborský předseda Oblastní odbočky Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých v Olomouci.

Informační brožury budou postupně umisťovány do ambulancí očních lékařů. Zájemci mohou tyto tištěné rádce najít také v čekárnách praktických lékařů, na úřadech práce, odborech sociálních věcí a samozřejmě přímo u poskytovatelů sociálních služeb.

Po překonání důsledků zrakového postižení v oblasti osobní a sociální je nutné zdolat důsledky, které mají přesah i do pracovní oblasti, neboť u osob s těžkým zrakovým postižením bývá častým problémem nezaměstnanost, která se blíží k hranici 80%. „Tu se u nás v TyfloCentru snažíme eliminovat pomocí vzdělávacích kurzů či následného zapojení do pracovního procesu v rámci sociální firmy Ergones“, podotýká ředitel TyfloCentra Olomouc Mgr. Petr Zavadil.

Organizace, které brožuru navrhly a realizovaly:

Tyfloservis Olomouc, TyfloCentrum Olomouc, Tyflopomůcky Olomouc a oblastní odbočky Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých ČR, v Jeseníku, Přerově, Prostějově, Šumperku a Olomouci.

24. ledna 2017 (út)