Jaké jsou vlastně psychické potřeby nejmenších dětí a co obnáší koncept takzvaného pomalého rodičovství? Jak zřídit v obci nebo třeba ve firmě mikrojesle nebo dětskou skupinu, a jak se v takovém zařízení malým dětem daří? Jakými způsoby chce rodinám pomoct ministerstvo práce a sociálních věcí a jakým třeba město Olomouc? Tato a další témata zaznívala na třetím ročníku Konference k rodinné politice ve městě Olomouci.

„Rodinu považujeme za mimořádně významný prvek společnosti a péči o dítě za jednu z absolutních priorit. Také proto jsem velmi rád za to, že se naše konference o rodinné politice dostala už do třetího ročníku a zájem o ni roste,“ uvedl při zahájení konference náměstek primátora Ladislav Šnevajs. „Těší mne, že zde vidím jak zástupce různých neziskových organizací, tak i paní učitelky a ředitelky z mateřských škol. Věřím, že jednotlivé příspěvky mají potenciál přispět k řešení různých problémů a že konference přispěje ke zvýšení ocenění a společenské prestiže těch, kteří se podílejí na výchově mladé generace,“ dodal Ladislav Šnevajs.

V průběhu následujících téměř šesti hodin vystoupili zástupci Ministerstva práce a sociálních věcí, konkrétně z odboru rodinné politiky a politiky stárnutí, představitelé Krajského úřadu Olomouckého kraje a magistrátu města Olomouce a také socioložka z Univerzity Palackého, psycholožka a zakladatelka rodinného centra Heřmánek a další provozovatelé různých zařízení pro děti i pro celé rodiny. Hana Fantová, vedoucí odboru školství olomouckého magistrátu, informovala přítomné o praktických aspektech školského zákona i o povinnostech, které z něj plynou rodičům dětí. Michal Majer, vedoucí odboru sociálních věcí, hovořil o komunitním centru, které vloni vzniklo v prostorách klubu seniorů v Peškově ulici, o různých nových aktivitách pro děti a celé rodiny a o dalších novinkách v rodinné politice. Představitelky ministerstva práce a sociálních věcí přišly s praktickými a detailními informacemi především o fungování takzvaných mikrojeslí a dětských skupin, tedy méně častých a méně využívaných, ale stále oblíbenějších forem předškolní péče, určené pro malé skupinky dětí.

V odpolední části se pak právě o těchto formách předškolní péče vyjadřovaly jak jeho představitelky, tedy například Ivana Čagánková z přerovské dětské skupiny AJORODINKA či Olga Zlámalová za dětskou skupinu Baby Park ve Velké Bystřici, tak i socioložka Hana Šlechtová, která na základě rozsáhlých průzkumů hodnotila různé formy předškolní péče. Obecnější, ale velmi zajímavý příspěvek na téma koncepce pomalého rodičovství přednesla i Petra Tenglerová, ředitelka Rodinného centra Heřmánek.

Konference k rodinné politice byla v Olomouci poprvé uspořádána v roce 2014 a s jejím pokračováním se v každém případě počítá i v budoucnu. Jedná se o jeden z mnoha kroků, prostřednictvím nichž chce olomoucká radnice zlepšovat fungování města z pohledu mladých rodin.

Prezentace z konference:

25. října 2016 (út)