Den vzniku samostatného československého státu oslaví Olomouc již tradičním lampiónovým průvodem, který opět zakončí oblíbený ohňostroj. Upřednostníte-li však raději kulturní zážitek, den před státním svátkem si můžete vychutnat i koncert Moravské filharmonie Olomouc.

Na Horním náměstí začne program v 15.30 koncertem Tradicionálu Olomouc a Vojenské hudba Olomouc. Po hudebních vystoupeních už může vyrazit lampionový průvod, a to v 17.40. „Lampion do průvodu si samozřejmě mohou účastníci přinést s sebou, pokud by jim ale chyběl, mohou jej i se svíčkami zakoupit přímo na Horním náměstí. Na Horním náměstí bude zajištěno také občerstvení,“ dodává vedoucí oddělení kultury olomouckého magistrátu Radim Schubert. V průvodu půjdou také členové klubu vojenské historie. Trasa průvodu vede z Horního náměstí ulicemi Ostružnickou a Denisovou, pokračuje přes náměstí Republiky a ulicí 1. máje na Žižkovo náměstí.

Finále slavnostního programu se odehraje na Žižkově náměstí v 18 hodin. Za doprovodu Vojenské hudby Olomouc budou položeny věnce k soše Tomáše Garrigue Masaryka a následovat bude ohňostroj.

Další možností pro připomenutí státního svátku je koncert Moravské filharmonie Olomouc.  V předvečer Dne vzniku samostatného Československa na něm zazní skladby W. A. Mozarta a A. Vivaldiho. Chybět nebude ani česká hudba zastoupená B. Smetanou a A. Dvořákem, to vše pod vedením šéfdirigenta Moravské filharmonie Olomouc Petra Vronského. Jako sólisté se představí kytaristka Miriam Rodriguez Brüllová ze Slovenska a italský flétnista Massimo Mercelli. Koncert se uskuteční 27. října od 19 hodin v Redutě.

Během koncertu uslyšíte tyto skladby:

W. A. Mozart - Kouzelná flétna předehra k opeře
W. A. Mozart - Andante C dur pro flétnu a orchestr
A. Vivaldi - Koncert D dur pro kytaru, smyčce a basso continuo
F. Carulli - Koncert pro flétnu, kytaru a smyčce G dur
B. Smetana - Prodaná nevěsta Polka, Furiant, Skočná
A. Dvořák - Slovanské tance č. 8, 10, 15

28. října 2016 (pá)