Na co všechno je důležité dávat pozor při pohybu v silničním provozu, ať už jdete pěšky nebo jedete na dvou či čtyřech kolech? Vše se dozvíte v pátek 22. července v Centru Semafor, které připravilo nejdůležitější podnik sezóny. Velká dopravně preventivní akce Rodina na cestách slibuje poučení, napětí i zábavu pro všechny věkové kategorie.

Nevšední odpoledne, kde nejdůležitější roli sehraje dopravní provoz a prevence, se uskuteční od 14:00 do 19:00 hodin v areálu Centra Semafor a parkoviště "u letadla" v Legionářské ulici.

Kromě nejrůznějších soutěží a her návštěvníci uvidí simulovanou dopravní nehodu osobního automobilu a chodce nebo vyproštění zraněného z havarovaného vozidla. „Na problematiku motorového i nemotorového pohybu malých i velkých účastníků silničního provozu chceme upozornit především zábavnou formou. Jde nám však o to, aby se všichni nejen pobavili, ale také zamysleli a poučili. V souvislosti s tím, že první dny letošních prázdnin patří podle statistik k nejtragičtějším za posledních pět let, je prevence více než důležitá,“ objasňuje smysl akce manažer Centra Semafor Josef Línek.

Během nabitého odpoledne budou moci návštěvníci vyzkoušet jízdu po dopravním hřišti dle pravidel silničního provozu, školu couvání, zkusit automobilový či cyklistický trenažér i atraktivní simulátory nárazu a otočení vozu při dopravní nehodě. „Zájemcům reálně ukážeme i to, jaké následky může mít přebíhání vozovky mimo přechod mezi stojícími vozidly,“ upozorňuje manažer městského dopravního centra Línek s tím, že chybět nebude ani ukázka spolupráce složek integrovaného záchranného systému při dopravní nehodě.

Pro zájemce je připravena i vědomostní soutěž, ukázky základů první pomoci, představení stíhacího vozidla dopravní policie i technika měření rychlosti. Všechny aktivity, které jsou zdarma a spojeny se soutěžemi o zajímavé ceny, doplní také prezentace největší sbírky originálních kol ve střední Evropě. Mimo soutěžního klání bude možné vyzkoušet si kola, koloběžky i oblíbené šlapací káry a zúčastnit se dalšího bohatého doprovodného programu.

Na dopravně preventivní akci Rodina na cestách se podílejí BESIP, Policie ČR, Vojenská policie, Městská policie Olomouc, Český červený kříž, studenti Univerzity Palackého Olomouc a další partneři.

14. července 2016 (čt)